Panoramik çekim nedir? Nasıl yapılır?

Fotoğraf çekimi ile ilgilenen bir çok kişinin bildiği panoramik çekim hakkında biraz bilgi verelim. Panoramik fotoğraf çekmek insan gözünün...

Fotoğraf çekimi ile ilgilenen bir çok kişinin bildiği panoramik çekim hakkında biraz bilgi verelim. Panoramik fotoğraf çekmek insan gözünün geniş görüşüne benzer şekilde uzun ve detayları bozulmamış fotoğraf çekebilmek demektir. Bu alanda çalışan fotoğrafçılar 1800lü yıllarda bu işe başlamış. Geçen yıllarda fotoğraf makineleri, optik bilimi, objektifler ve kullanılan teknikler gelişmiş. Günümüzde kullanılan bilgisayar yazılımları ile kusursuza yakın panoramik görseller oluşturulabiliyor. Panoramik fotoğraf, San Francisco (Rincon Tepesi’nden çekilmiş) Yıl:1851 Fotoğrafçı: Martin Behrman | Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Panoramic_photography

PANORAMİK FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR?

  1. Fotoğraf makinesi dik tutulur(90 derece). Bu altın kuraldır. Panoramik görüntü parça parça fotoğraflardan oluşturulacağı için yukarı ve aşağı görüntü alabildiğine geniş olmalıdır. Ayrıca fotoğraf objektifleri uçlara doğru görüntüyü büker. Dikey kadrajda daha küçük bir fotoğraf eni olacağı için bükülme az olacaktır.
  2. Mümkünse bir tripod / üç ayak kullanılmalıdır. Fotoğraf makinesinin yukarı aşağı titrememesi için bu gereklidir.
  3. Yaklaşık 30 derecelik açılarla önceki karenin bir kısmını içerecek şekilde manzaranın en solundan en sağına 30ar derece dönüp her 30 derecede çekim yapılır.
  4. Çekim sırasında otomatik ayarları değil manuel /elle ayarları seçmeliyiz. Özellikle White Balance / Beyaz Dengesi elle ayarlanır. Hava güneşli ise güneş bulutlu ise bulut seçilir. Neden otomatik halde bırakmayız? Dönüş sırasındaki manzarada olabilecek farklılıklar nedeniyle.
  5. Flash kapalı olmalı. Madem geniş bir alanı çekiyoruz bu alanı çekerken flash kullanmak beyhude olacaktır. Sizin fotoğraf makinenizin flashının o alanı aydınlatabilmesi için minik bir atom bombası patlatması gerekebilir :) Şaka bir yana eğer geceleyin Panoramik çekim yapacaksanız ISO ayarlarına girip 100 gibi olan öndeğerden adım adım yukarı çıkıp deneme çekimleri yapın. Hangi ISO değerini kullanmanız gerektiğini söyleyemiyoruz. Çünkü çekim yapacağınız saatteki ışığın azalma miktarı ve objektifin f olarak duyarlılığı bunda etken olacaktır. Denemeniz şart.
  6. Eğer manzarada hareket eden nesneler örneğin bir tekne, yürüyen bir insan, uçan bir martı varsa ya geçmesini bekleyin ya da çok süratli çekim yapın. Nesne hareket ederken iki ardışık çekim karesinde de görünmemesi gerekir.
  7. Eğer çekim sırasında 3 ayak / tripod kullandıysanız, düzgün çekip çekmediğiniz anlamak için DSLR makinalarda tepe flash yerine takılan su terazisi kullanabilirsiniz.
  8. El ile fotoğraf makinesini tutarak çekecekseniz. Nefesinizi ayarlayıp dirseklerinizi gövdenize sabitleyip dengenizi bozmadan sadece bel üstünü döndürecek ve aşağı yukarı inip çıkmayacak şekilde çekim yapmalısınız.
  9. Fotoğraf makinenizin objektifi ile önce otomatik netleme yapın ve sonra manuel netlemeye geçin. Diyelim manzara ile aranızda bir ağaç, bir heykel ya da araba olsun. Fotoğraf makinenizi çevirerek çekim yaparken otomatik ayarlarda yanlışlıkla bu aradaki nesneyi netleyip arkada kalan manzarayı bulanık verebilir. Bu nedenle çekim sırasında ilk önce otomatik netleme yapılır ve devamı manuel çekilir.
  Evet lafı fazla uzatmayalım . Benim bizzat yapmış olduğum panaromalar aşağıdaki linklerde bakabilirsiniz.
Sinop / Ayancık / Yenice KöyüResime Tıklayarak Bakabilirsiniz . Bilgi: Bu çekim alt 3 üst olmak üzere 6 fotoğrafdan oluşmaktadır. 
Resime Tıklayarak Bakabilirsiniz .
Bilgi: Bu çekim toplam 4 fotoğrafdan oluşmaktadır. Yer: Sinop / Ayancık

Benim yapmış olduğum çekimler 360o eğil. Bunları yukarıdaki videodaki gibi kendi etrafımızda dönerek 360o yapabiliriz. Diyelim ki çekimi yaptık fotoğrafları birleştirdik. Şimdi gelelim yapacğımız 360 derecelik panoramik görüntünün nasıl yapılacağına. Bu çalışma için ilk olarak örnek site vereceğim. http://www.360tr.com/

Şimdi gelelim başka bir meseleye. Bu fotoğrafları çektik. Nasıl bu şekilde panoramik görüntü oluşturacağız.

İnternette bu işi yapan onlarca program mevcut. Peki hangi daha iyi ? :) Benim kendi kullandığım 2 Adet program var .Bunlar PanoramaStudio 2 Pro ve Tourweaver 4.00 Professional Edition

COMMENTS

Ad

.link sorunu,1,.lnk değişme sorunu,1,[Çözüldü],1,/ wr542g2,1,Adobe,1,Adobe Photoshop cs5,1,AV.Bros.Page.Curl.Pro.v2.1,1,bırakıldı,1,bırakılmış,1,bilgisayardaki bütüm exeler değişti,1,çözümü,1,desenleri,1,devre dışı,2,dövme,1,dövme vektörleri,1,eklenti,1,exe değişme sorunu,1,exe sorunu,1,filter,1,fotoğraf çerçeveleri,1,fotoğrafçıların kullandığı montaj programları rötüş photoshop diş beyazlatma saç boyama pürüssüz cilt,1,Fotoğrafı şeffaf,1,full download,1,Google form,1,Google Form şifreli giriş,1,Görev Yöneticisi,1,görünmez yapma,1,görünüyor,1,grafik,2,Harddisk raw oldu,1,hatası,3,Hdd raw sorunu,1,indir,1,islami çevreveler,1,islami vektörler,2,islamic frame,1,kartuş açma,1,kartuş donması,1,kartuş tıkanma,1,kartuş yazmıyor,1,kartuşum tıkandı,1,karuş çözme,1,Kayıt defteri düzenleme,1,Klavyede,1,Kuranı kerim desenleri,1,logo nasıl tasarlanır,1,logo tasarımının incelikleri,1,logo yapımı,1,mac için ofis indir,1,Mockup nasıl kullanılır,1,Mockup Nedir,1,Mockup yapımı,1,modem resetleme,1,msn hataları ve çözümleri,1,Msn hizmetine ulaşılamadı hatası,1,nasıl yapılır,1,nedir,1,Net messenger hizmetine ulaşılamadı,1,Office 2019 Tek link indir,1,office 365 tek link download,1,ofis 2019 teklink download,1,ofis 365 teklink indir,1,olmayan,1,oncatalogresult: 0x8104000b,1,osmalı vektörleri,1,osmanlı arması,1,osmanlı arması indir,1,osmanlı arması psd,1,osmanlı dekorları,1,osmanlı devlet arması,1,osmanlı motifleri,2,osmanlı sayfa kenarları,1,osmanlı tuğrası psd,1,panorama studio pro full,1,panoramik çekim nedir,1,panoramik çekim programları,1,panoramik fotoğraf çekimi,1,pcdeki tüm .lnk dosyaları bozuldu,1,pcdeki tüm exe ler bozuldu,1,pgn,1,photo frames,1,photoshop,2,photoshop dövme yapma,1,photoshop page curl,1,photoshop sayfa kıvırma,1,Photoshopda,1,photosop kenar kıvırma,1,php fusion,1,plugin,1,Psd,1,psd formatında osmanlı arması,1,psd formatında osmanlı tuğrası,1,QuarkXPress,1,Raw,1,raw formatı nedir,1,raw formatını nasıl düzeltiriz,1,raw to fat,1,raw to ntfs,1,resetleme,1,resim,1,resimli anlatım,1,resmi şefaf yapma,1,safva kıvırma eklentisi,1,sayfa kenar işlemeleri,1,sayfa kenarlıkları,1,sembolleri,1,sivilce,1,sivilce temizleme,1,siyah,1,siyah nokta temizleme,1,sorunu,2,şefaf foto,1,şekilleri,1,şekilli kenarlıklar,1,Şifre koyma,1,tarafından,1,tasarım,2,tatoo,1,tattoo,1,TL wr542g1,1,tourweaver 4,1,TP-Link,1,transparan,1,transparan yapma,1,vektör,3,windows 10 teklink download,1,windows dil paketi indir,1,yazma,1,yöneticiniz,1,yöneticiniz tarafından,1,yöneticisi,1,yüz temizleme,1,
ltr
item
Grafik - photoshop - grafikerlerin kullandığı programlar: Panoramik çekim nedir? Nasıl yapılır?
Panoramik çekim nedir? Nasıl yapılır?
http://www.gunesintamicinde.com/resim/psfrincon1851-1023x154.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4100/4935129652_1e790a1244_t.jpg
Grafik - photoshop - grafikerlerin kullandığı programlar
https://grafikerkafe.blogspot.com/2010/08/panoramik-cekim-nedir-nasl-yaplr.html
https://grafikerkafe.blogspot.com/
https://grafikerkafe.blogspot.com/
https://grafikerkafe.blogspot.com/2010/08/panoramik-cekim-nedir-nasl-yaplr.html
true
2374709225394652629
UTF-8
Tüm yazılar yüklendi Bu yazı bulunamadı Hepsini Gör Devamını Oku Cevapla Cevabı Sil Sil By Anasayfa Sayfalar Mesajlar Hepsi Gör Tavsiye Edilen Etiket Arşiv Ara Tüm Yazılar İsteğinizle herhangi bir gönderi eşleşmesi bulunamadı Ana sayfaya dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika aönce 1 saat önce $$1$$ saat önce dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip et BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın ADIM 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm kodu kopyala tüm kodu seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] (veya Mac'te CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu